hivatkozás

A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával, az Európai Szociális Alaptársfinanszírozásával a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program” című kiemelt projekt keretei között valósul meg.

2014. december 16., kedd

Gráf-láda pakolás

Úgy tűnik, kicsit parkoltatjuk még az advice complexity témát. Leporoltunk egy régi, félig befejezett anyagot, hogy tovább dolgozzunk rajta. Ilyen gyakran előfordul: az ember dolgozik valamin, aztán jön valami sürgősebb, vagy egyszerűen nem akaródzik összejönni egy cikkre való, és félreteszi, hátha később előszedve friss szemmel sikerül összehozni. Korábban írtunk egy témaindító cikket a gráf-láda pakolásról Bujtás Csillával, Dósa Györggyel, Imreh Csanáddal és Tuza Zsolttal. Új fogalmat, sőt, új témakört vezettünk be, ami viszont általánosítása sok ismert problémának: ládapakolás (konfliktusokkal és anélkül), gráfpakolás, gráfhomomorfizmus és -izomorfizmus, különböző gráfszínezések, távolság címkézés, csatorna hozzárendelés, partíció, stb.

Az összejött anyagból nem minden került bele a végső cikkbe, a kimaradt anyag pedig nem volt egy teljes cikkre való, és nem is volt egységes. Eljött az ideje, hogy gatyába rázzuk, mivel nem érdemes tovább várni vele, hisze, elfelejtődik, vagy megcsinálja más (a legelső eredmények némelyike nem túl bonyolult), és a kimaradt részek témája is aktuális: online problémák egy formája, valamint egy erősebb modell. Mielőtt az elutasításos változatot definiáljuk, természetesen meg kell vizsgálni az elutasítás nélküli változatot, hogy lássuk, van-e relevanciája egyáltalán az előzőnek. Az erősebb modellben, az ún. jópakolási feladattal kapcsolatban egészen jó eredmények jöttek ki (több gráfosztályra elegendő feltételek, valamint kicsit általánosabban hasonló szerkezetű szükséges valamint elégséges feltételek, amik rögtön fel is vetették a karakterizálhatóság és a bonyolultság kérdését), az online problémának abban a változatában pedig, amelyben az input összefüggő módon kell érkezzen. Ebben a modellben eleve kérdés az online pakolhatóság, ezzel kapcsolatban  az eredeti problémával és a jólpakolás feladattal összehasonlító eredmények jöttek ki, amelyek segítenek elhelyezni a kérdést. És persze egy-két egyszerű állítás különböző feltételekre vonatkozóan, valamint annál több nyitott kérdés. Továbbá az optimalizásálási kérdésekkel kapcsolatban is sikerült megfogalmazni néhány állítást, és persze sok kérdést. A nyitott kérdések, és megfelelő megfogalmazásuk rendkívül fontosak, hiszen ezek tartják mozgásban a kutatást: ha minden érdekes nyitott problémát megoldunk egy adott területen, legfeljebb a nagyon nehezeket nem, akkor annak kutatása előbb-utóbb elhal. Még kerekítjük-gombolyítjuk, hogy csinos cikk váljon belőle, és beküldjük valahová, hátha valóban beindul a téma szélesebb körű vizsgálata. Hajrá, itt sok lehetőség van bizonyítani!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése